Велико Търново, Елена и околностите – 4-та седмица от 66 дни България (част 1)

Регионът покрай старата ни столица крие множество истории и прекрасни местенца; стъпвайки извън отъпканите пътеки ни разкрива пълния си блясък.

Велико Търново заслужено попада в полезрението на всеки един пътешественик, който желае да опознае истински България. Старата ни столица обаче е много повече от това, което достига до повечето посетители…

Bulgarian old Capital
Самоводската Чаршия, Велико Търново, там където да се запознаеш с традиционните български занаяти

Края на предишната седмица от това пътуване ме отведе до региона на Русе. Този прекрасен град беше и отправната точка за началото на 4-та седмица от това вълнуващо пътешествие, етап който започва със старата ни столица.

Напълно оправдано, Велико Търново се радва на голямо туристическо внимание, приемайки целогодишно посетители от целия свят, търсещи да се докоснат до величието на този прекрасен град. Разположен на няколко хълма, не случайно именно това място е провъзгласено като столица на Второ Българско Царство от братята Асен и Петър през 1185г. Освен изключително живописния пейзаж, който предлага, всеки един от хълмовете е давал стратегически поглед над околностите, като изградените крепости върху тях (Царевец, Трапезица и Момина Крепост) са играли ключова роля за сигурността на Царството.

В това свое пътуване, фокусирано преди всичко върху по-скритите и малко познати места, нямах намерение обаче да задълбочавам престоя си в столицата, така че обърнах внимание също и на обектите и забележителностите в региона. Така стигнах и до Елена, място което ме вплени истински със своята автентичност и очарователните и гостоприемни хора, но за това малко по-късно.

Велико Търново

Царевец, най-популярнара забележителност, е само една частица от това което градът има да предложи

Както споменато по-горе, посещението ми тук беше кратко, но интензивно. Споделям по-долу посетените места и впечатленията, както и интересните натрупани преживявания, които са достъпни за всеки един посетител, през цялата година.

Царевец: стотици хиляди посетители идват за да видят крепостта. Ядрото на Второто Българско Царство и най-посещаваният исторически обект в България не разочарова, а гледката от високо е внушителна.

Самоводска Чаршия: през XIX век, по време на Възраждането, градът се е издигнал и като един от изявените търговски и занаятчийските центрове в страната. Свидетелство за това е и търговската улица запазена и до наши дни, Самоводската Чаршия, на която занаятчии правят демонстрации пред всеки, който има желание да научи за техните древни занаяти. Аз имах удоволствието да посетя няколко от тях.

Част от занаятчийските работилници на Самоводската Чаршия

Керамична Работилница на Димитър и Нина Нешеви: едно от малкото места в страната, където изработват царска, сграфито керамика, с техника за украса на съдовете, характерна за епохата на Второто Българско Царство.

Кирил Димитров Knifemaker: истински майстор в изработката на традиционни ножове.

Кожухарски дюкян Ников ЕООД: мястото където прецизно се обработват агнешки кожи, от които се правят както аксесоари, така и сувенири, а при желание, самият посетител може да изработи и нещо малко, собственоръчно.

Вино Веритас: тук е мястото, непосредствено до Самоводската Чаршия, където да дегустираш местни и национални сортове вино в една чудесна атмосфера.

Околностите на Велико Търново

Велико Търново е много повече от Царевец и Самоводската Чаршия, но притиснат от времето, реших да разгледам някои интересни местенца, извън града.

Никополис ад Иструм: внушителен по размери римски град датиращ от 1-ви век, 20км северно от Велико Търново, задължителна спирка за всеки един любител на историята.

Хотнишки Водопад: един впленяващ природен феномен, където разходката по екопътеката, следвайки извора на водопада си заслужава; гледката – завладяваща; атмосферата – освобождаваща.

 

Лясковец:

Лясковски Манастир “Св. Св. Петър и Павел”: заслужава си да се разходим до това свещено място, където през 1969 Васил Левски основава Лясковския Революционен Комитет.

Епохи от 1871 Къща за гости: както показва името и, отсядайки тук, човек се връща назад във времето; запазени са много от автентичните детайли на къщата, допринасящи за една истински автентична обстановка.

Арбанаси: признавам, останах леко разочарован от това старинно селище близо до Велико Търново, което, вследствие на масовата реставрация и силния туристически поток е загубило своята автентичност.

Местност Къпиновски Манастир: едно скрито райско кътче за отдих и любуване на пейзажа.

Манастирът “Св. Николай Чудотворец”: едно от местата, които играе ключова роля в организирането на Априлското възстание

Водопадът: предлагащ живописна гледка, на фона на скалите, е едно прекрасно място за разхлаждане в горещите летни дни.

Къмпинг Къпиновски Манастир: Заслужава си да изтъкна този приказен къмпинг, предлагащ едно различно изживяване в Балкана южно от Велико Търново.

Елена

Признавам си не знаех какво да очаквам с пристигането си тук. Еленският Балкан беше едно напълно непознато за мен място, така че започнах посещението си от Туристическият Информационен Център, където не останах разочарован. Хората тук бяха изключително подготвени и веднага ме опътиха към местата където човек можеше да се потопи в местната култура, да вкуси от местните продукти, да се запознае с местните занаяти.

Винарска Изба “Марян”: една прекрасна семейна изба, където семейство Иванови, Светла, Илия и техните синове, продължават дълбоките традиции в правенето на вино в Еленския Балкан и приемат целогодишно любознателни ентусиасти търсещи винени преживявания.

Еленски деликатеси “Велев”: непосредствено до Туристическия Информационен център, тук човек може да дегустира типичните за този край специалитети, като например всеизвестния Еленски бут, който, смея да кажа, напълно си заслужава славата.

Работилница по дърворезба: Милчо Бенев, към който ще ви опътят от Туристическия център, е човекът, който ще ви запознае с тънкостите на дърворезбарския занаят и при който можеш собственоръчно да приготвиш сувенир за спомен.

Сграфито Керамика: Керамичната работилница на Валентин Димитров е най-доброто място в региона където човек да научи за грънчарството и сам да запретне ръкави и да измайстори глинени произведения с ръцете си.

Къде да отседнем в Еленския Балкан?

Тук е моментът да изтъкна изключителното гостоприемство, на което се натъкнах в този прекрасен район. Хората тук те приветсват с отворени обятия, сядат с теб на масата и споделят най-откровените си истории, за балкана, за фолклора, за традициите, за живота. Освен всичко друго, това което прави впечатление е сплотеността – всички се познават и препоръчват едни на други, за да може гостите да натрупат възможно най-много впечатления и обогатят максимално своя престой.

Хората, които най-добре олицетворяват това твърдение са именно домакините на тези къщи в с. Марафелци:

Къщи “Утринна Роса”: Емилия и Ади са приказни домакини, които не само ще те приветстват като у дома си в прекрасните къщички построени високо в Балкана и от които се открива прекрасна гледка, но и ще те нагостят с най-вкусните гозби. Освен всичко друго, по поръчка можеш да вкусиш и от уникалните сладкарски деликатеси, които Емилия приготвя с много любов.

Слънчевата къща: едно приказно кътче, където прекрасната домакиня Стела, пионер измежду къщите за гости в региона, е поставила основите за развитието на селския туризъм в този край. Отдадена на Еленския Балкан, тя организира множество събития, които разнообразяват престоя на нейните гости, превръщайки го в едно незабравимо преживяване.

Възможности:

Възможностите за туризъм в региона се простират далеч извън Велико Търново. Предвид богатата си история, регионът предлага множество скрити кътчета, едно истинско бижу за любителите на културно-историческия туризъм. Същевременно, балкана привестства с отворени обятия всеки приключенски настроен пътешественик с разнообразие от активности.

Елена, сама по себе си е дестинация, която заслужава да и се отдели нужното време. Един уикенд определено не е достатъчен за да може човек да се запознае с богатствата, които Еленският балкан предлага и още по-малко, когато търсим да се откъснем от стреса на големия град, но пък е едно добро начало. Веднъж дошъл до тук, вероятно няма да се поколебаеш да повториш.

Предизвикателства:

Въпреки стотиците хиляди посетители всяка година, Велико Търново не успява да се облагодетелства напълно от туризма. Повечето туристи минават от тук транзитно, водени от големите Туроператорски фирми. За 2-3 часа посещение, групите едва успяват да усетят обстановката на града, като не остава време да се запознаят в дълбочина с интересните места.

Пътешествениците които пътуват самостоятелно имат повече свобода, но пък рядко излизат от градската среда и от обичайните туристически маршрути.

В Самоводската Чаршия, прави впечатление как традиционните занаятчийски ателиета споделят улицата с търговците на сувенири, които понякога заблуждават туристите със своите “hand made” табели, примамвайки ги с евтините си цени (вносни имитации). Жалкото е, че, съдейки по думите на някои от занаятчиите, някои от екскурзоводите умишлено прескачат занаятчиите, водейки туристите директно при търговците, с които имат уговорки. Туристът ня винаги успява да различи автентичното от имитацията.

Богати на история, култура и природа, Търновският и Еленският край ще оставят у теб трайни впечатления и ще те “примамят” за да се завърнеш много скоро за да ги опознаеш в дълбочина.

Това беше едва началото на една изключително интензивна и богата на преживявания седмица, която продължи към Габровския край, за което ще разкажа съвсем скоро…


[simple-author-box]

Search