Долината на Розите и Стара Загора – 6-та седмица от 66 дни България (част 2)

Възрожденският дух на Карлово и Сопот, ароматът на Розовата долина, историята зад паметниците на Шипка и Бузлуджа, приключвайки с древна Стара Загора.

Със своите природни богатства и важно местоположение, този регион е изиграл съществена роля в хода на Българската история, оставяйки неговите обитатели след себе си едно истински богато наследство.

След като в началото на тази 6-та седмица посетих западната част от Подбалкана, сега предстоеше да продължа с опознаването на региона южно от Централна Стара Планина, пътуване което ме отведе в посока изток.

Розовата Долина (снимка: комплекс “Дамасцена”)

Сопот

Родният град на Патриарха на българската литература, Иван Вазов, е едно от онези места успяло да съхрани българския дух през вековете, традиционните обичаи и традиции. Свидетелство за това са и множеството обекти и местни дейци, които ни напомнят за неговото величествено минало.

Етнографски и занаятчийски център “Сопотски Еснафъ”: Сдружението на Сопотските майстори и ценители на художествените занаяти има своe специално кътче, една от забележителностите на града. Тук човек може да се запознае с работата на изявени местни занаятчии в тъкането, коването, пирографията, обработката на вълна или изработката на лули. Неговият председател, признатият като един от най-големите майстори гравьори в света, Евгени Димов, и неговото ателие за гравиране, беше акцентът на това мое посещение. Имах възможност да се запозная с тънкостите на неговата работа, в която е успял да съчетае своя традиционен занаят с модерното, като благодарение на специална камера, която е монтирал, често предава на живо процеса на гравиране, запознавайки своята аудитория със спецификата на този красив занаят.

Kъща-музей Иван Вазов: едно посещение на Сопот не е пълно, ако не се направи спирка в къщата на неговия най-виден гражданин. В родната къща на великия писател попадаме на някои от най-ценните му ръкописи от неговото богато литературно творчество.

Сопотски манастир „Възнесение Христово“: в подножието на Стара Планина, излизайки от Сопот попадаме на този “Царски” манастир – създаден с дарение на цар Смилец в края на XIII век. Тук се развиват и няколко от случките от романа на Вазов “Под игото”.

Сопотски водопад: от манастира започва пътека, която ни води до една поредица от красиви водопади, последния от които е от височина 15 метра. Въпреки че в разгара на лятото когато го посетих беше почти напълно пресъхнал, си заслужаваше напълно, било то и само заради живописната разходка.

 Humsafar Place: има места за настаняване, които не обичат да се поставят в рамки, бягат от стандартното, в търсенето на изненада за своите гости. Именно такова е този своеобразен глемпинг комплекс. Разположени в хълма над Сопот, тук намираме стилно обзаведени дървени къщи/колиби и еко-бар, чиято chill out атмосфера ни кара да се чувстваме по-скоро като в някой карибски курорт, отколкото в подножието на Стара Планина. Със своя забележително креативен подход, стопанката Даниела е успяла да изгради едно място, което не предлага просто спане, а едно нестандартно преживяване.

 

Карлово

Разположен в подножието на Стара Планина, Карлово е родният град на славният герой на българската история, Васил Левски. По време на пътуването, притиснат от времето и графика, не успях да му отделя нужното време, но няколко седмици по-късно изпълних обещанието си и се върнах.

Национален музей “Васил Левски”: тук се запознаваме с родната къща на Апостола, както и с една забележителна експозиция с художествени произведения изобразяващи славните деяния на Васил Левски, моменти от живота и революционното му дело, до неговото обесване през 1873 г. Тук се намира и мемориалният параклис, в който се съхранява и още една ценна реликва: неговите златисти кичури.

 

Казанлък

Намиращ се в сърцевината на България и на Розовата долина, Казанлък е изходен пункт за значими туристически обекти, намиращи се в непосредствена близост.

Символът на Розовата Долина – дамаскинската роза

Ако има нещо обаче, което прави района на Казанлък световно популярен, това е маслодайната Роза Дамасцена. Цветовете ѝ са известни със своя фин аромат, а от нея се произвежда известното розово масло с множество приложения в модерната козметика. Районът на Розовата долина е оговорен за близо 80% от световното производство на този въшебен елексир. Сезонът на розобера започва обичайно в началото на май, като в края на месеца и началото на юни, градът е домакин и на популярния Фестивал на Розата, един вълшебен празник привличащ всяка година гости от целия свят.

Къде да научим повече за магията на маслодайната роза извън сезона на розобера?

Музей на Розата град Казанлък: единственият музей в света посветен на маслодайната роза ни запознава с историята на розопроизводството, излагайки инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и други елементи свързани с тази дълговековна традиция.

Етнографски Комплекс Дамасцена: една малка семейна дестилерия създадена през 1991 г. е превърната днес в един масивен комплекс. Тук можем да се запознаем с процеса на производство на розово масло в една модерна дестилерия, заобградени от разкошна розова атмосфера.

Еньо Бончев Розоварна: в село Търничени, не далеч от Казанлък, се намира и най-старата действаща розоварна, построена в далечната 1909 г. Тук, с предварителна заявка, можем да се запознаем с традиционните методи за дестилация и как те са се променили във времето, стигайки до модерните практики в наши дни.

Исторически обекти в района на Казанлък:

Паметници Шипка и Бузлуджа, Шипченски Манастир и Казанлъшка Тракийска Гробница

Паметник на свободата Шипка: ако има място, което най-добре символизира освобождението на България, то това е именно паметникът построен на връх Шипка, място където са се борили решителните битки в Руско-Турската война и където много от нашите деди са дали живота си за свободата.

Шипченски манастир Рождество Христово: руската църква, построена в памет на загиналите в сражението на Шипка, е едно забележително произведение на архитектурното изкуство. Освен със своите златни купули – които се виждат от далечината пътувайки по Подбалканския път – и богато украсени и зографисани стени, църквата впечатлява и със своите внушителни размери.

Паметник Бузлуджа: най-големият идеологически монумент на Комунистическия режим в България е обект на множество разногласия и дебати. Неговата изключителна форма, наподобяваща летяща чиния, както и загадъчната му история предизвикват огромен интерес преди всичко у чуждестранните посетителите, привлечени от тайнствеността която излъчва. Какво ще се случи с това необикновено място в бъдеще е истинска загадка.

Тракийска гробница в Казанлък: става въпрос за един от най-значимите монументи на тракийската култура в нашите земи, включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Датираща от IV-III век пр.н.е., гробницата дължи своята световна популярност на изключителните стенописи в коридора и купулата, изобразяващи сцени от военния, земния и задгробен живот на тракийския вожд положен в нея.

Какво още да не пропуснем в Казанлък?

Thracian Spirits – Конна езда Казанлък: районът на Казанлък е разположен в една завидно красива част на България, непосредствено до подножието на Централна Стара Планина, изходна точка за множество разходки и планински приключения. Един наистина специален начин да опознаем добре околностите и да се заредим с положителна енергия и много адреналин, е впускайки се в някой от походите, организирани от това приказно ранчо, само на 10км от Казанлък.

 Ферма за щрауси “Четири Сезона”: една много приятна ферма за отглеждане на щрауси, където освен да се запознаем с живота на най-големите птици на земята, ни гощават и с най-вкусният крем карамел, който можем да си представим, приготвен, разбира се, от щраусово яйце.

Къща за гости “Роан”: една семейна къща за гости, в която се чувстваш наистина като у дома, и където да хапнеш вкусни домашно приготвени пържени филийки.

 

Стара Загора

Шестият по големина град в България е и един от най-древните и с най-богата история, датираща от преди близо осем хилядолетия. Най-ранните находки тук са от епохата на неолита, но истинският икономически и културен разцвет настъпва с пристигането на Римската Империя. Някои от свидетелствата за величието на Августа Траяна – както римляните наричали града – са древният форумен комплекс, античната римска улица и амфитеатърът.

 Регионален Исторически Музей: със своите над 1700 артефакта, организирани в различни експозиции от 4 хилядолетия пр.н.е. до наши дни, пространството разказва за богатата история на града. Сред най-интересните експонати попадаме на тракийски накити, монети от различни епохи, както и Самарското знаме. В подземието си музеят крие може би най-скъпоценната си “изложба” – автентична римска улица от преди 2000 години, по която можем да се разходим пременени (защо не) с древна римска носия.

Интересни преживявания в Стара Загора:

Направи си бира ООД: едно уникално за България пространство, което ни приветства в света на крафт бирата. Собствениците, Любка и Робърт Хенри създават това място с идеята да научат любителите на бирата на изкуството на нейното приготвяне, организирайки различни работилници и дегустации в своята спретната крафт пивоварна, превърната в класна стая.

БагаТур: в парк “Аязмо”, извисен над града, попадаме на едно наистина впечатляващо място, създадено с ясната цел да популяризира прабългарските ценности и традиции. Автентични постановки, стрелба с лък, исторически беседи, дегустация на хляб по старобългарска рецепта са само част от преживяванията, с които можем да се докоснем до прабългарския бит и култура.

 

Природно богатият и изпълнен с контрасти регион южно от Стара Планина е съпътстван от също толкова богата и древна история, която си заслужава да опознаем в дълбочина.

В края на тази 6-та седмица предстоеше да стигна до Ямбол, където, след кратка почивка, предстоеше да поема път на юг през Сакар и от там към Източни Родопи. Разказът за този вълнуващ преход тепърва предстои...


[simple-author-box]

Search