Ловеч, Плевен и околностите – 5-та седмица от 66 дни България (част 1)

Отново на поход през Дунавската равнина в опознаване на историята на България

Без значение дали идваш от Балкана или от Дунава, отдели си време за Ловеч, Плевен и околностите. Историята им ще те вплени и омагьоса по начин, който трудно можеш да си представиш.

Крепостта “Хисаря” се извисява над Ловеч

След като през четвъртата седмица на това 66-дневно пътуване из България обиколих голяма част от Балкана, завършвайки с Троянския и Тетевенския Балкан, сега предстоеше да се изкачвам на север, започвайки с Ловешкия и Плевенски край.

След един интензивен авантюристичен планински поход, който ме привърза дълбоко към Балкана, част от мен не искаше да напуска Старопланинските земи. Контрастът между планинската и градската среда на пръв поглед е пълен, но това не означава че градовете нямат с какво да изненадат и най-изпитаните пътешественици. Без съмнение такъв беше случая с Ловеч и Плевен, както и с Козлодуй, до където успях да стигна някъде по средата на тази пета седмица.

Става въпрос за градове изиграли изключително важна роля в историята на България, участвайки в решителните битки довели до създаването на Второто Българско Царство, по време на Възраждането, както и в извоюването на свободата на България през 1877-1878. Наследството останало и до ден днешен е впечатляващо, символ на огромния принос на един смел, непреклоним и изпълнен с инициатива народ.

 

Ловеч

Гледка над Ловеч от Паметника на Васил Левски

Един град, който ме порази със своята история и богатото си културно-историческо наследство. Ловеч е приел първите си заселници още през античността, привлечени от благоприятното местоположение, между Стара планина и Дунавската равнина, както и в близост до река Осъм. По-късно, този регион е населен и от траките.

Преди всичко обаче Ловеч е известен като мястото, където се поставя началото на Второто Българско Царство, след решителна битка между възстаническата армия на Асен и Петър и Византия на хълма “Хисаря”.

Имах на разположение едва една нощ и половин ден за да се насладя на този прекрасен град. Използвах това време за да се разходя из стария град, Вароша, обявен през 70-те години за Архитектурно-Исторически резерват, където да попия възможно най-много от историята на едно място съхранило истории от различни времена и култури.

Покритият мост на Кольо Фичето: считащ се за символът на града, това е единственият покрит мост на Балканите, свързващ стария с новия град. Освен практичната си функция, мостът е един истински архитектурен шедьовър, дело на един от най-изявените майстори строители в нашата история.

Ловешка Крепост “Хисаря”: счита се че заселването на това място намира корените си във времето на Римската империя. Самата крепост, място където се провъзгласява Второто Българско Царство, играе ключова роля в отбранителната система на царството. До нея се намира и най-високият в цялата страна паметник на Васил Левски (14 метра).

Музей на Васил Левски: Тук, в Ловеч, дяконът Васил Левски е поставил основите на един от най-дейните комитети на будни българи, място изиграло огромна роля в революционната организация за Освобождението на България. Експонатите в музея са автентични, като имах възможността да видя снимки, оръжия и лични вещи на Апостола.

Стара градска баня “Дели Хамам”: Датираща от XVI-XVII век, преди близо пет години старата баня е превърната в единствения по рода си в Европа Виртуален музей на водата. Комбинацията от мултимедийни и високотехнологични ефекти със специфичния дизайн на сградата, създават една наистина специфична атмосфера, която си заслужава да бъде изпитана.

Автентичната обстановка в “Старият Ловеч”

Къща за гости “Старият Ловеч”: ако има място където човек може да усети атмосферата на Стария Ловеч, то това е именно в тази къща. Не е случайно нейното име, след като тя представлява един своеобразен музей на града. Собсвеникът ѝ, Димитър, си е направил труда да съхрани множество кaртини изобразяващи как града се е променял през годините, както и една уникална по рода си книга с историята на Ловеч. Не по-малко впечатляващо е гостоприемството, с което домакините посрещат своите гости и изключително вкусната и богата закуска.

Околностите на Ловеч:

Този път, за жалост, не разполагах с време за да разгледам околностите, но няколко месеца по-рано, по време на велообиколката на България, успях да посетя една малка част от местата, за които всеки един посетител на града си заслужава да отдели време, а именно:

Крушунски водопади: става въпрос за едно истинско природно вълшебство, без съмнение едно от чудесата на България. Съвкупността от водопади, всеки един уникален по свой собствен начин, рекичките които оставят след себе си, екопътеката на фона на една изумителна буйна растителност…посещението на Крушунските водопади е едно истинско преживяване.

Деветашка пещера: величествена и тайнствена, без съмнение става въпрос за една от най-мистериозните пещери в България. Едно от трите най-големи убежища за хибернация на прилепи в цяла Европа, тук зимува

колония от над 35000 екземпляра. Прилепите далеч не са единствените обитатели на пещерата, като благоприятните и условия приветстват разнородни видове бозайници. Пещерата доби световна популярност след като екипът на “Непобедимите II”, воден от Силвестър Сталоун, снима тук ключови сцени за известната холивудска продукция.

 

Плевен

В сърцето на Дунавската равнина, седмият по големина град в България е град с история, изиграл ключова роля в развитието на нашата държава. Регионът е обитаван още от хилядолетия назад, като по време на Римската Империя това място се е намирало в сърцето на провинция Мизия. През VII век тук се заселват славяни и прабългари.

Панорама “Плевенската Епопея”

Градът има ключово значение в хода на Руско-турската освободителна война, като през 1877 година, по време на 5 месечна обсада, тук се проливат едни от най-кръвопроливните битки. На 10 декември 1877 година, градът най-накрая е превзет от освободителните войски, считано за преломен момент в процеса на войната. Денят в последствие е обявен за официален празник на града.

Панорама “Плевенската епопея”: ако има място, където тези исторически моменти са най-добре изобразени, то това е именно Панорамата. Построена точно 100 години след славната окончателна битка, това място успява да пресъздаде по един уникално автентичен начин епичните боеве. Стените на Панорамата, изрисувани от изкусни художници, са истинско произведение на изкуството, а запазените артефакти позволяват на пейзажите буквално да оживеят пред очите ни.

 

Козлодуй

След Ловеч и Плевен, дойде време да се впусна в едно приключение из Дунавската Равнина, което ме отведе до бреговете на Дунава и до прекрасния Козлодуй. Нямах много време да се разходя из града, но успях да усетя една наистина спокойна и същевременно зареждаща атмосфера, единствено нарушена от множеството реформи по пътя в центъра на града…за сметка на това, със сигурност догодина Козлодуй ще бъде още по-приятен за посещения.

Корабът Радецки: най-известният кораб в историята на България, с който е пристигнала групата от храбри и непреклоними родолюбци, водени от Христо Ботев, има своя реплика, направена 1 към 1 с оригинала. Разположен точно на мястото където някога е акустирала Ботевата чета, посещението на този кораб превърнат в своеобразен музей е като пътуване с машина на времето. Намиращо се в парка “Христо Ботев”, изходен пункт за годишния поход “по стъпките на Ботевата чета”, това място е посещавано от хиляди хора всяка година, които идват дотук за да отдадат почит на борците за свобода.

 

Възможности:

Пътуването из Дунавската Равнина е една истинска авантюра извън отъпканите пътеки. Далеч от погледите на масовия турист, това място може да не разполага с най-големите удобства и най-лъскавите забележителности, но е запазило своя автентичен дух.

Онези, които обичат историята…

и желаят да опознаят в дълбочина събитията покрай създаването на Второто Българско Царство и онези довели до Освобождението на нашата държава,

…тук ще намерят оговори на много въпроси, отговори, които ще отворят апетита за нови опознавателни пътувания из родните ширини.

Васил Левски и Ловешкия Революционен Комитет

След тази разходка из Дунавската Равнина, предстоеше да затворя крага и да се спусна до Белоградчик, а от там да продължа по подножието на Стара Планина, приключения за които тепърва ще разказвам


[simple-author-box]

Search