Едно вело-пътешествие из България

Едно вело-приключение из страната, в продължение на 34 дни, близо 2000 км изминати и как то даде тласък на нови идеи свързани с устойчивия туризъм в България.

Едно вело-приключение из страната, в продължение на 34 дни, близо 2000 км изминати и как то даде тласък на нови идеи свързани с устойчивия туризъм в България.

Първите 10 дни от вело-обиколката на България

Първите 10 дни от нашата вело-обиколка на България обобщени в 2 минути 📽

Благодарим на всички които ни помагат да го осъществим! 😊

Posted by От Б до Я on Wednesday, April 10, 2019

Видео от Емилиян Николов

 

Декември 2018. Заедно с моя близък приятел и съмишленик Емо посетихме поредното събитие/конференция, базирано на темата за устойчив туризъм. Развивайки и двамата проекти в тази насока в България, от известно време искахме да направим нещо съвместно. На въпросното събитие попаднахме на чудесни инициативи, които промотират алтернативни маршрути. Силно ни повлия примерът на Kai Markus Xiong, който пробяга пътят на коприната, с идеята да сближи и покаже различните култури, с които се среща по пътя, от Хамбург до Шанхай. Помислихме си:

Какъв добър пример да се покаже пъстротата на нашата култура и колко велико преживяване това би било!

Kai Markus не беше първият подобен пример който срещахме, но определено бе капката която преля чашата. Така се роди идеята да се предизвикаме и да обиколим България. Една наглед щура идея бързо прерасна в план. Отказахме се да тичаме, но пък преценихме, че ако го направим с колелета, ще можем да опознаем много повече места, запазвайки началната идея да го направим по един наистина устойчив начин.

Нарекохме инициативата: От Б до Я

Колелото беше символ на тази природосъобразност и идеята за това че развитието на туризма върви ръка за ръка с опазването на природното богатство. Важно е да уточним че нито един от двама ни няма опит с извънградско каране, така че ни предстоеше да навлезим в едни напълно непознати води. За сметка на това, ентусиазмът компенсираше напълно всякакви недостатъци.

Така, след около два месеца интензивни подготовки, тренировки, изготвяне на маршрут, уговаряне на нощувки, и.т.н., на 1-ви Април, като на шега, дойде време да стартираме пътешествието.

Тръгвахме от София и още с излизането от големия град човек си дава сметка колко жив всъщност се чувства когато е сред природата и дълеч от шумотевицата. Ние го усетихме мигновено, и въпреки че качихме оборотите (в буквалния смисъл), сведохме напрежението което ни съпътства в ежедневието до минимум и се отдадохме на това да попием максимума от всяко едно преживяване.

Маршрутът

Тръгвайки от София, имайки на предвид сезона, решихме да започнем обиколката посока юг, а именно, като за начало, да се впуснем в едно планинско приключение, от Рила, през Пирин и Родопи. След това предстоеше по една по-равна част, от Пловдив през Тракийската Низина, за да стигнем до морето. От Бургас до Варна и от там тсмяна на морския пейзаж с хълмистата Дунавска равнина. След изкачване до Русе, планирахме спускане на юг, през Велико Търново и Троянския балкан. Последната отсечка предвиждаше Врачанския балкан и искърското дефиле, преди завръщане до София. Всичко това щеше да ни отнеме 34 дни.

Много хора ни казваха че това е прекалено натоварващо за аматьори като нас и ще ни е много трудно. Предстоеше тепърва да разберем.

Предизвикателството

Първият ден щеше да бъде показателен. Ако успеем да издържим на натоварването и да се възстановим за следващия ден, би означавало че ще се справим. Така и стана и това ни мотивира изключително. Разбира се, големите предизвикателства тепърва предстояха. Обилни дъждове, силен вятър, спукани гуми, дълги изкачвания, натрупана умора, имаше много фактори, които биха могли да ни откажат в даден момент. Въпреки трудностите, даже и за миг не поставихме под съмнение завършването на това, което бяхме подхванали.

Местата

Няма да изненадам никого като кажа че България е прекрасна. Това всички си го знаем, но като че ли често пъти го приемаме като даденост, а има места, които изглеждат като от друга планета. Места като Буйновското ждрело например, най дългото в страната, един изключителен природен феномен предлагащ неповторим пейзаж от скални образувания (видоки до 350 метра), къпани от буйните води на Буйновската река, прерастващи на места в приказни водопади, на фона на една гъста гора и уникални пещери като Ягодинската или Дяволското гърло. Места като Ивановските скални църкви, един изключителен пример за силата на човешкия дух и вяра, както и на изящното изобразително изкуство. Места като Крушунските водопади, които те пренасят в един приказен свят, където можеш да прекараш цял ден съзерцавайки как се стича водата, на фона на една истинска природна идилия.

Вело-обиколка на България, вторите 10 дни!

Вело-обиколката на България, която стартирахме на 1 Април, продължава по план. Това са вторите 10 дни от това пътешествие, където изминахме разстоянието от село Косово (Родопи), до Варна.

🚴🏼‍♂️⛰🇧🇬🛣🚴

Очакват ни още много приключения…

Posted by От Б до Я on Saturday, April 20, 2019

Видео от Емилиян Николов

Къщите за Гости

Ако има обаче нещо което най-много ни впечатли, това бяха домакините, които ни посрещаха в къщите за гости, в които отсядахме. Ако има хора които олицетворяват идеята за местен Инсайдер,  то това без съмнение са тези истински домакини, които не само те приютяват, но и те приветстват като един от тях, карайки те да се чувстваш като у дома си. Незабравимо е например пристигането ни подгизнали във Вила Вера, за да ни посрещнат с топъл чай и бисквити и всякакви вкусотии от еко градината. Изключително специално беше посрещането ни в Makak Bed and Breakfast, където не само ни нахраниха с най-вкусната баница през живота ни, но и ни разходиха и въведоха в историята на селото. Показателно за добри домакини е и цялостното изживяване като в Хотел Сокай, където наистина попихме от местната атмосфера чрез прекрасно пресъздадените истории, които са съхранили през годините. Това дълеч не бяха изключения.

Подобни незабравими преживявания останаха от всяко едно от местата в които отсядахме, което ни зарадва изключително и ни доказа че гостоприемството е една от най-силните черти на нашия народ.

Пътят

Много хора ни предупреждаваха за това колко лоши са пътищата и колко трябва да внимаваме по пътя. Да, винаги бяхме нащрек, но смея да кажа, че даже и за миг не сме се почувствали застрашени, от където и да сме минавали. Карахме предимно по второстепенни асфалтови пътища, почти не се наложи да излезем offroad. Имаше места които се оказаха истинско предизвикателство, като например 30км продължителното изкачване от Настан до Пампорово; вертикалното изкачване (или по-скоро катерене) на влизане в Доспат или Чепеларе; както и интензивния и натоварен с камиони от Румъния път от Бяла до Велико Търново, в един ден който изминахме повече от 130км.

Лично на мен, любимата ми част от маршрута беше обиколката ни през Троянския балкан, особено пътят от Априлци до Троян. Освен спокойствието и ненатоварения път, мястото предразполага за една специфична вело-медитация. Заобграден от балкана от двете страни, карайки долу в низината, на фона на приказната гледка и приятното ухание, чувстваш всякаш времето е спряло и се наслаждаваш на всеки един момент.

Впечатления

Има много начини, по които човек може да опознае България, но да го направя с колело се оказа нещо наистина изключително. Освен приятните емоции, които успяхме да предизвикаме у хората, с които се срещнахме по пътя и положителното въздействие, което те указаха върху нас, пътувайки по този начин човек някакси се слива с пейзажа. Имаше места, през които бях минавал преди с кола, но усещането този път беше съвсем различно, виждайки как всяко едно от действията ми оказва влияние върху средата, като в същия момент съм изцяло в зависимост от нея, едно прекрасно чувство на хармония с това което ни заобикаля.

Последните 14 дни от пътуването

Успяхме! Обиколихме България с колела в едно вълнуващо 34-дневно пътешествие. 🚴🏼‍♂️🛣🇧🇬🚵🏻‍♂️⛰

Едно кратко видео за са последните 2 седмици, изобразяващо пътят ни от Варна до София.

Мисията е изпълнена, но това не е краят…

#велопоход #отБдоЯ #biketrip #България

Posted by От Б до Я on Wednesday, May 8, 2019

Видео от Емилиян Николов

 

Не знам дали (или кога) ще има повторно вело-приключение, но едно е сигурно, ще продължавам да пътувам все по-осъзнато, в стремежа си да се потопя в местната атмосфера, в пълна хармония със заобикалящата ме среда.


[simple-author-box]

Search